lauantai 30. marraskuuta 2013

Vietnamilainen Pho-keitto

Pho-keitto on minun suurinta herkkuani. Varsinkin äitini tekemänä. Tähän keittoon tarvitset ison kattilan, mieluiten 10 litran, mutta kai 7 litrankin riittää.. Kokonainen kana ei oikein sellaiseen 5 litran kattilaan mahdu. Keittoa valmistuu isommallekin porukalle kerralla. Sen verran isotöistä tämä on, että kutsun aina kavereita kylään, kun teen tätä. Ja syön sitä sitten vielä seuraavana päivänä. Ei kyllä haittaa ollenkaan, sen verran herkullista tämä on.


Keittoon tarvitset: 
1 iso keltasipuli
1 iso pala inkivääriä
1 kardemummapallo
1 iso kanelitanko
2-3 tähtianista
5-6 neilikkaa
1 rkl korianterin siemeniä
2-3 rkl tai oman maun mukaan suolaa
siistitty kokonainen kana (ilman sisäelimiä)
noin 0,5 kg naudan keittolihaa

Ruokailua varten:
2 rkl kalastiketta
noin 0,5 kg naudan paistia tai filettä
2 pkt pho-nuudelia
ituja
2 limeä tai sitruunaa
sipulia / kevätsipulia
yrttejä (thaibasilikaa, korianteria, minttua yms.)

1. Laita kana ja keittoliha kattilan pohjalle ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Anna veden kiehahtaa. Kaada tämä ensimmäinen keitto vesi pois ja pese kattila, kana sekä liha. Laita sen jälkeen kana ja liha takaisin kattilaan ja lisää vettä uudelleen niin, että sitä on tarpeeksi (noin 7-8 litraa).

TAI

1. Laita kana ja keittoliha kattilan pohjalle ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Anna veden kiehahtaa. Kuori keitän päälle ilmestyvä sakka kauhalla. Lisää vettä keittoon tarpeen mukaan niin, että sitä on yhteensä noin 7-8 litraa.

VINKKI: Voit halutessasi tehdä keiton joko pelkästään kanasta tai keittolihasta. Voit myös käyttää liemen valmistamiseen naudan keittoluita tai häränhäntää. 

2.  Kuori sipuli ja puolita se pystysuunnassa kahtia. Puolita inkivääri myös kahtia pituussuunnassa. Paahda sipulin ja inkiväärin puolikkaat kuivalla teflonpannulla ilman öljyä. Paahda myös kardemumma, tähtianikset, neilikat ja kaneli. Murskaa hieman inkivääriä (vaikka lihanuijan tai vasaran avustuksella) pakastepussin sisällä paahtamisen jälkeen. Lisää paahdetut sipulit, inkivääri, kardemumman, anikset, neilikat, korianterin siemenet keittokattilaan. Paahtamispinta saa olla hiukan palanut. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa uunissa grillivastuksen alla.

VINKKI:  Voit laittaa kardemumman, anikset, neilikat ja korianterin siemenet isoon teepalloon sisälle ennen kuin lisäät ne kattilaan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa ne suodatinpussiin ja sulkea sen cocktail-tikuilla. Näin mausteet eivät vaella vapaasti keitossa.

3. Lisää keittoon myös suola. Suolaa kannattaa lisätä vähitellen ja maistella samalla. Lisää keittoon vettä, jos siitä tulee liian suolaista.

4. Lieden voi säätää miedommalle lämmölle ja antaa sen porista hiljalleen tunnin ajan. Näin kanasta ja keittolihasta tulee mureampaa.

5. Laita pho-nuudelit kulhoon/vuokaan likoamaan hanasta tulevaan kuumaan veteen.

6. Leikkaa naudan paistista/fileestä niin ohuita lastuja kuin suinkin pystyt. Marinoi lastut kalakastikkeella.

7. Nosta keittokattilasta kana ja liha jäähtymään. Leikkaa liha ohuiksi lastuiksi tarjoilukulhoon. Riivi/leikkaa kana ohuiksi suikaleiksi / lastuiksi tarjoilukulhoon. Kanan voi leikata nahkoineen.

8. Pese ja leikkaa yrtit tarjoilukulhoon. Puolita sipuli ja leikkaa siitä ohuita puolirenkaita. Leikkaa limestä sopivan kokoisia lohkoja tarjoilua varten. Laita myös idut valmiiksi tarjoiluastiaan.


9. Keitä kiehuvaa vettä Pho-nuudeleita varten. Kaada kuuma liotusvesi nuudeleiden päältä. Kaada nuudeleiden päälle kiehuva vesi ja huljuta niitä hetken siinä. Kaada vesi pois. Kokeile kypsyysastetta. Toista käsittely kiehuvalla vedellä tarvittaessa.

10. Tarjoilu: Nosta sopivan kokoinen annos nuudeleita syvän keittokulhon pohjalle. Tarvitset syvän kauhan naudan paisti-/fileelastujen huljuttamiseen porisevassa keitossa. Aseta siis kauha puolilleen lihalastuja ja nosta kiehuvasta keitosta keittoa kauhaan. Huljuta puikoilla lastuja keitossa. Kaada tämä keitto nuudeleiden päälle. Toista tarvittaessa, jos lihat eivät ole vielä tarpeeksi kypsiä omaan makuusi. Lisää tämän jälkeen tarpeeksi keittoa ruokailua varten keittokulhoon.



11. Nosta jokaisen ruokailijan eteen nuudelikulho, jossa on huljutetut naudanlihat. Jokainen voi itse lisätä haluamansa määrän kana- ja keittolihalastuja. Jokainen lisää myös sopivan määrän sipulia, yrttiä ja ituja. Lopuksi puristetaan limen mehu keittoon. Itse jätän vielä puristetun limelohkon keittoon lisäämään makua.


12. Keitto on valmis nautittavaksi! :)

On aika työläs keitto, mutta sen arvoinen. Ei ihan jokaisena arki-iltana viitsi ruveta keittämään Pho:ta. Vietnamilaiseen tapaan kuuluu keittää keitto lihasta ja luista oikein hartaasti. Valmiilla lihaliemellä ei vain tule samaa tulosta.

2 kommenttia:

  1. Nom nom! Hyvää on ja hienoja kuvia oo saanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien ottaminen on ihan hirveen vaikeeta :D Saa ottaa sata kuvaa, ja niistä ehkä yksi kelpaa julkaistavaksi, mutta keitto oli kyllä tooosi hyvää! :)

      Poista