maanantai 31. maaliskuuta 2014

Vaivaamaton leipä

Tein pitkästä aikaa taas vaiva(ama)tonta leipää. On kyllä maailman helpoin resepti. Ei mitään turhaa vaivaamista ja leivästä tulee ihan kaupasta ostetun näköinen :) Leivoin tätä leipää viime viikolla mökillä aamupalaksi. Kaverit sai herätä uunituoreen leivän tuoksuun. Yksi kavereista ihmetteli ääneen, että eikö minun pitänyt leipoa eikä ostaa leipää kaupasta. Hämmästys oli suuri, kun vannoin leiponeeni ihan itse :D Leivästä tulee ihanan rapea, maultaan se on maalaisleivän tyyppistä. Osan vehnäjauhoista voi korvata terveellisemmillä jauhoilla tai leseillä. Kokemukseni mukaan leivästä tulee paremman makuinen mitä enemmän siinä on vehnäjauhoa suhteessa muihin jauhoihin. Leivän sekaan voi myös laittaa sattumiksi esimerkiksi pähkinöitä, siemeniä tai yrttejä. Aikaisemmin olen leiponut leipäni valurautapadassa, mutta tällä kertaa sellaista ei ollut käden ulottuvilla. Sen sijaan mökiltä löytyi emalikattiloita. Piti ihan googlettamalla selvittää saako emalikattilaa pistää uuniin. Käytössäni olleissa kattiloissa ei ollut muovisia osia kahvoina tai kannessakaan, joten käytin niitä paremman puutteessa korvaamaan pataa. Kuvittelisin, että kannellinen keraaminen tai lasinenkin pata kävisi leivän paistamiseen. Leivän alkuperäinen ohje on täältä.

Mökillä emalikattilassa leivottu vaivaamaton leipä
Blogissa aikaisemmin valurautapadassa leivottu leipä
Vaivaamaton leipä:
7dl vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata muilla jauhoilla)
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl reilusti kädenlämpöistä (42 °C) vettä

1. Sekoita  kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Laita kulho hedelmäpussin sisälle ja anna kohota 12-18 tuntia.
2. Kaavi taikina kulhon reunoilta palloksi lusikan avulla. Heitä taikinapallon ympärille ja päälle hieman jauhoa. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan uunin alatasolle samalla.
3. Kippaa taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

VINKKI: Kopauta leipää pohjasta, jos olet epävarma kypsyydestä. Kypsä leipä kumisee ja kuulostaa ontolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti