maanantai 9. kesäkuuta 2014

Tomaattinen kalakeitto vietnamilaiseen tapaan

Tein tänään tomaattisen kalakeiton hiukan muokaten äitini Bun rieu -reseptiä. Vietnamilaisen Bun rieu -keiton pohjalla käytetään tomaattia, sen lisäksi siinä on yleensä kalaa, etanaa/kotiloa tai rapua. Itse tein keiton tällä kertaa lohesta ja raputahnasta. Siskojeni kesken puhumme tästä keitosta suomeksi merikeittona. Raputahnalla tarkoitan itämaisista kaupoista löytyvää säilykettä, jota myydään nimellä mince(d) crab in spices tai crab paste with soya bean oil. Minulla oli säilykkeistä jälkimmäistä. Älä käytä tähän itämaisista kaupoista löytyvää shrimp pastea (mam tom), se on fermentoitua katkarapua, johon on sekoitettu suolaa, näyttää kuralta ja maistuu todella tujulta :D Keitto syödään ohuen riisivermisellin ja tuoreiden yrttien kera. Minulla oli silputtua kevätsipulia.





Resepti (5 l kattila):
1 pkt (400 g) ohutta riisivermiselliä
1 keskikokoinen sipuli
4 isoa kypsää tomaattia
200 g tofua
400g lohta tai seitiä
160 g - 200 g raputahnaa
3 munaa
1 chili
suolaa
1- 2 rkl kalakastiketta tai soijakastiketta
loraus öljyä
tuoreita yrttejä tai kevätsipulia

1. Kiehauta vesi isossa kattilassa ja laita riisivermisellit keittymään veteen. Keitä, kunnes vermiselli on kypsää ja valuta sitten lävikössä. Huuhtele kypsät vermisellit nopeasti kylmässä vedellä, valuta kunnolla ja jätä odottamaan keiton valmistumista.
2. Freesaa silputtu sipuli isossa keittokattilassa öljytilkassa. Kuutioi tomaatit ja heitä sekaan. Freesaa, kunnes tomaatti on muhentunut. Kaada sitten vettä päälle, kunnes kattila on melkein täynnä. Anna keiton kiehahtaa ja mausta sitten suolalla ja yhdellä silputulla chilinpalolla.
3. Kuutioi tofu ja kala ja heitä keiton joukkoon. Keitä hetken ajan, kunnes kala on kypsentynyt. Sekoita raputahna kulhossa 3 munan kanssa ja lorauta joukkoon tilkka oman maun mukaan soija- tai kalakastiketta, noin 1-2 rkl. Kaada raputahnamunaseos keittoon ja odota hetken aikaa, että se tahna kypsyy. Maista tässä vaiheessa suolan määrä, lisää tarvittaessa joko suolaa tai vettä.
4. Nosta syvän keittokulhon pohjalle nuudeleita ja kauho keittoa nuudelin päälle. Koristele ja mausta annos tuoreilla yrteillä ja/tai kevätsipulilla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti